Verlichting parkeerdek
Het aantal auto’s blijft wereldwijd groeien, net zoals het tekort aan parkeerplekken. Een parkeerdek kan de oplossing bieden. Een parkeerdek is een vaak openbare, niet-geïsoleerde parkeergelegenheid voor meerdere voertuigen. Doordat parkeerdekken open zijn en blootgesteld worden aan de weersomstandigheden, is de juiste verlichting essentieel. Waterdichte en impactbestendige armaturen zijn dan een noodzaak. Goede ledverlichting vergroot bovendien de zichtbaarheid, de verkeersveiligheid en zorgt het voor sociale veiligheid. Prolumia heeft een groot assortiment aan parkeerdekverlichting, die voldoet aan alle eisen.
Voordelen parkeerdekverlichting
PProlumia ledverlichting is zeer efficiënt en ideaal als parkeerdekverlichting. Door het gebruik van sensoren, een goed lichtmanagementsysteem en andere slimme mogelijkheden, is er voor ieder parkeerdek ledverlichting beschikbaar.
- Energiebesparingen van meer dan 90% ten opzichte van traditionele armaturen.
- IP65 – waterdicht, ideaal voor vochtige (buiten)ruimtes.
- Minimaal IK08 – impact- en vandalismebestendig.
- Hoge gelijkmatige lichtuitstraling voor optimaal zicht.
- Diverse sensormogelijkheden (beweging, dag-nacht, schemerschakelaar).
- (Draadloze) master-slavefunctie.
- Noodfunctie beschikbaar om veiligheid te waarborgen.
Normeringen parkeerdek LED verlichting
VVeiligheid en overzichtelijkheid is van groot belang bij een parkeerdek. De Europese Unie heeft daarom diverse normen opgesteld. De norm voor verlichting van parkeerdekken is beschreven in NEN 2443. Er wordt rekening gehouden met de functionele en prestatie-eisen voor openbare parkeervoorzieningen.
Wanneer er noodverlichting gebruikt wordt, geldt voor parkeerdekverlichting ook NEN 1838.
- Minimaal CRI > 80
- Waterdichte armaturen (minimaal IP65)
- Vandalismebestendige armaturen (minimaal IK08)
- 4000K meest toegepaste lichtkleur
- Vluchtwegen dienen goed zichtbaar te zijn (noodverlichting) volgens NEN 1838
Parkeerdekverlichting
Het is erg belangrijk dat een parkeerdek goed verlicht is. Dit is niet alleen van belang voor het overzicht, maar ook voor de verkeersveiligheid. Om een deel van het parkeerdek zoveel mogelijk te verlichten, kan men kiezen voor standaard openbare verlichting, maar ook voor een floodlight, ook wel een breedstraler. Dit type armatuur heeft een brede lichthoek, waardoor met slechts één armatuur een groot oppervlakte verlicht wordt. Dit bespaart kosten.
Lichtmanagementsysteem parkeerdek
Verlichting op parkeerdekken hoeft niet altijd aan te staan, mits het gaat om een parkeerdek bestaande uit meerdere lagen. Dan is het wel fijn om verlichting te gebruiken bij de overdekte paVoor de veiligheid en de goede zichtbaarheid is het noodzakelijk dat de verlichting op parkeerdekken telkens geactiveerd wordt zodra wagens in- en uitrijden en gebruikers zich van en naar de in- en uitgangen begeven. Om te vermijden dat de verlichting constant ingeschakeld moet blijven en bijgevolg een grote kostenpost wordt, kies je best voor een lichtmanagementsysteem.
Het zorgt ervoor dat de verlichting op uw dek zo efficiënt mogelijk aangestuurd wordt. Denk aan de master-slavefunctie op armaturen, een bewegings- of dag/nachtsensor en diverse dimmogelijkheden. Afhankelijk van het type armatuur, kunnen we verschillende lichtmanagementsystemen voor integreren.htmanagementsystemen voor uw parkeerdek integreren.
Lichtberekening voor een parkeerdek laten maken
Om aan de juiste normen voor de verlichting van je parkeerdek te voldoen, heb je een professioneel lichtplan nodig. Het geeft aan welke armaturen je nodig hebt en hoeveel stuks er nodig zijn om je parkeerdek optimaal te verlichten. Dat is geen eenvoudige klus, vooral omdat het gaat om een plek waar veiligheid belangrijk is. Bij Prolumia kunnen we je daar gelukkig bij helpen. Voor onze lichtberekeningen maken we gebruik van het simulatieprogramma Relux.
Binnen de tien werkdagen ontvang je een vrijblijvend voorstel met de Relux-lichtberekening en de bijhorende offerte. In de toelichting geven we uitleg bij onze keuzes en bij het behaalde lichtniveau. We doen dit aan de hand van de wettelijk vastgestelde NEN-normen, die bepalen hoeveel lux op een bepaalde oppervlakte terecht moet komen.